Private Houses

THE BELFRY, HUDDERSFIELD

The brief:

To renovate the existing 200 year old property, which was two cottages knocked into one with an unsympathetic 1960's flat roof extension. Replacing the 1960's extension with a double height green oak and glass structure to make the most of the extensive countryside views over the village of Slaithwaite, Huddersfield.

Our approach:

The propety was in a desperate state of repair having had virtually all its original features ripped out. The project was most definitely a 'self-build' with the client taking on the role of full time project manager and working as a labourer on site, in order to keep control of costs and control of the project. Tackled in two halves, the build project was separated into renovation of the cottage, which was done first, and then the glass and oak extension. A+DP designed the extension to maximise the sweeping views across the valley, it accommodates a beautiful lounge at ground floor level with stunning master bedroom above. The simplicity of the oak frame with glazing between provides a rustic feel, whilst the heavy slate roof gives it the appearance of a solid structure.

The result:

Two characterless buildings transformed into a spectacular family home with a contemporary twist, a home and a project to be proud of for our hard working clients!

Click the icon to the top right of the image to enlarge